Rivierkreeft

Voor rivierkreeften hoef je niet ver te zoeken. Je ziet ze voorbij komen op Facebook (‘Wat loopt er nou door mijn tuin?’), de lokale krantjes (‘Rivierkreeftenplaag in Amstelveen’) en ook bij vrienden die ons tipten over een ware invasie van Rivierkreeften in Vinkeveen. 

Zodoende kopen we (enigszins illegaal) een fuik en rijden we op een mooie dag in juli richting het huis van Linda en Jeffry. Daar zijn ze op de bodem van een meertje direct zichtbaar: kleine, nogal agressief ogende mini-kreeften, die bij de minste beweging 5 meter verderop gaan zitten. Onze enthousiaste vrienden vullen de fuik met magische krab-balletjes en we mogen ‘m zelf strategisch plaatsen.

Drie dagen later kregen we een appje: ‘er zitten er al zes in!’. Eenmaal aangekomen blijken er weer een aantal bij te zijn gekomen en ook weer verlaten, maar we hebben er in ieder geval drie. De boze rivierkreeften laten zich niet makkelijk uit de fuik in onze met Vinkeveens water gevulde emmer manoeuvreren, maar het lukt gelukkig toch. We gaan met de emmer naar huis en laten de diertjes daar stuk voor stuk met een schuimspaan in een pan met kokend water glijden. Dat is de manier waarop het dier het minst lijdt. Want ook al wilde hij ons aan zijn scharen rijgen als een ninja, we blijven natuurlijk respectvol.

Lees meer over ons project in het boek Slachtpaspoort. 


Recept

Loempia's met rivierkreeft

 

Bereiding

  1. Kook de rivierkreetjes 8 minuten in gezouten water, laat afkoelen en pel ze. Week de rijstvellen in water en leg op de onderste helft van ieder rijstvel 2 kreeftjes, wat noedels, basilicum, koriander, wortel, taugé, en limoenschil. Vouw de linker en rechter kant van het rijstvel naar binnen en rol het vel van onder naar boven strak op.

  2. Voor de dipsaus: Los de suiker op in het water en voeg de overige ingrediënten toe.

  3. Server de loempias met chili- en dipsaus. Of beer nog, serveer alle ingrediënten op een grote schaal en laat je gasten hun eigen loempias aan tafel maken.

Ingrediënten

16 rivierkreeftjes
50 gram gedroogde glasnoedels, bereid zoals op verpakking aangegeven
8 vellen rijstpapier
thiase basilicum
koriander
1 wortel julienne
taugé
geraspte schil van 1 limoen
zoete chilisaus

Dipsaus
80ml loud water
1 tl suiker
2 el vissaus
1 el azijn
1 chipper, fijngehakt
1 el fijngehakte korianderblaadjes en steeltjes